Prva hutba Poslanika, alejhiselam

poslanikov minber
Podijeli sa ostalima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

 

Jedna od glavnih karakteristika dobrog govornika je jasnost njegovog iskaza i preciznost njegovih riječi. Poslanik Muhammed, alejhiselam, je bio najrječitiji čovjek, a njegove poruke stoljećima odjekuju u ehoizmu mudrosti ovog svijeta. Ispod imate tekst njegove prve hutbe koju je održao. Obratite pažnju na jasnost poruka i njihovu savremenost:

O ljudi! Pripremite sebi dobro za onaj svijet! Znajte, tako mi Allaha, da ćete umrijeti i vaša stada će ostati bez pastira. Zatim će vam vaš Gospodar, a između vas neće biti ni prevodioca ni stražara koji će se ispriječiti, reći: ‘Zar ti nije došao Moj Poslanik i prenio ti, a Ja sam ti dao imetak i mnoge blagodati, pa šta si pripremio za sebe?’ Čovjek će gledati desno-lijevo, ali ništa neće naći, zatim će pogledati ispred sebe i jedino što će vidjeti je Džehennem. Stoga, ko mogne da zaštiti svoje lice od Vatre makar sa pola datule-neka to učini! A ko ne bude imao ni toliko, onda sa lijepom riječju. Zaista lijepa riječ je dobro koje se nagrađuje od deset do sedam stotina puta više. Neka je Allahova milost, bereket i selam na vas i Allahovog Poslanika.

poslanikov minber

Iznad je prikazan minber u Poslanikovoj, alejhiselam, džamiji u današnjem vaktu. To je mjesto gdje je Poslanik, alejhiselam, držao hutbe.

Da bi neki govor bio na najvećem stepenu rječitosti nije potrebno da bude dva ili tri sata dug, a iz ovog primjera Poslanikove, alejhiselam, hutbe to najbolje vidimo. Njegova druga hutba je poruka za čitavo čovječanstvo, poruka ljubavi, duhovnog i tjelesnog spokoja, riječi Božijeg Poslanika upućene čitavom čovječanstvu:

“Zahvala pripada Allahu, Njega hvalim i od Njega pomoć tražim. Utječemo se Allahu od zla naših duša i naših loših djela. Koga Allah uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a koga u zabludi ostavi, nikoga ga ne može uputiti. Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, Jedinog, koji nema sudruga. Zaista je najljepši govor Allahova Knjiga! Uspio je onaj čije je srce Allah njime ukrasio i u islam ga nakon nevjerstva uveo. Sretan je ko taj govor odabere nad govorom ljudi jer to je najljepši i najvažniji govor. Volite one koje Allah voli i volite Allaha svim srcem! Nemojte posustajati od učenja Allahovog Govora i spominjanja Allaha, ne dozvolite da vam srca budu tvrda na to. Allah od svega što stvara nešto odabere i odlikuje. Allah je njegovo učenje učinio jednim od najboljih djela, odlikom Svojih robova i najljepšim govorom, i u njemu je objašnjenje ljudima o halalu i haramu. Samo Allaha obožavajte i nikoga Mu ravnim ne smatrajte, i bojte Ga se istinskom bogobojaznošću. Budite iskreni prema Allahu i neka vam sa usana silaze lijepe riječi. Volite se u ime Allaha i znajte da Allah ne voli da se ugovori krše. I neka je na vas Allahov mir, milost i blagoslov.”

Zaista je posebna blagodat imati priliku čitati hutbu najboljeg čovjeka, milosti svim svjetovima, koji je ikada kročio ovom Planetom. Naša posljednja dova je hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova.

Ne zaboravite da podijelite ovaj tekst sa prijateljima na Fejsbuku, zaradite i vi dobro djelo.


Izvori iz kojeg su preuzete hutbe: Ibn Hišam, Es-Siretun-Nebevijje, 2/166-167. Sunenul-Bejheki, 2/524-525

Dodatak: Prva i druga hutba Poslanika, alejhiselam, na arapskom jeziku iz sire Ibn Hišama: Klikni OVDJE

Za muzejposlanika.com: Eldar Tutnić

One thought on “Prva hutba Poslanika, alejhiselam

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *