8 slika unutrašnjosti Ka’be

inside-kaba-(unutrašnjost kabe)
Podijeli sa ostalima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Jaser Ahmed je čovjek koji je dobio tu ogromnu čast i privilegiju da uđe u Ka’bu 30. maja 2015. godine. Uslikao je nekoliko slika iz njene unutrašnjosti i objavio ih na svome Instagram profilu.

Rukn jemani (2)

Na slici iznad je Rukn Jemeni sa unutrašnje strane Ka’be. Rukn Jemeni je kabenski ćošak koji je okrenut prema Jemenu. Nalazi se na zidu koji je suprotan od Crnog kamena. S obzirom da se ovaj ćošak nalazi na temeljima koje je sagradio Ibrahim, alejhiselam, Poslanik, alejhiselam, je ovaj ćošak, kada je obavljao tavaf, dodirnuo, kako se prenosi u predaji od Abdullaha ibn Abbasa, radijallahu anhuma. Ovaj obred je sunnet, ali ako se propusti (možda zbog velikih gužvi), nema problema u tome.

Kada je Poslanik, alejhiselam, prolazio između Crnog kamena i Jemenskog ćoška učio je sljedeću dovu:

Gospodaru: podari nam svako dobro ovog svijeta, i svako dobro ahireta, i sačuvaj nas od Vatre džehennema.” (Sura El-Bekare, 201)

Mjesto gdje je Poslanik dovio (3)

Na slici iznad vidimo kaligrafski natpis na pločici koja označava mjesto gdje je Poslanik, alejhiselam, klanjao kada je bio unutar Ka’be.

place-of-prophets-prayer- (4)

Obilježeno mjesto na podu označava tačno mjesto gdje je Poslanik, alejhiselam, klanjao namaz.

Lampe u kabi

lamps (5)

Između dva stuba u centru Ka’be obješene su lampe.

Unutrašnja vrata Kabe (6)

Na slici iznad su vrata koja vode na krov Ka’be.

inside-kaba-(unutrašnjost kabe)

U unutrašnjosti Ka’be postoji nekoliko ukrasnih ploča na kojima je stoji uspomena na one koji su renovirali Ka’be. Na ovoj iznad stoji:

Sa imenom Allaha, sveopćeg Dobročinitelja, Milostivog. Sva hvala i zahvala neka je Allahu, Gospodaru svih svjetova i neka je Allahova milost i spas na najplemenitijeg od svih poslanika, našeg predvodnika Muhammeda i na njegovu porodicu i sve njegove ashabe. Renoviranje stepenica plemenite Ka’be je urađeno po instrukcijama njegove ekscelencije, sluge dvaju Harema, kralja Halida bin Abdulaziza Ali Sauda u mjesecu Rebiul-evvelu, 1387. Hidžretske godine. Molimo Allaha da primi njegova djela. Amin

Unutrašnjost Kabe (8)

Podloga na kojoj se drži bahur (miris).

Ne zaboravite podijeliti ovaj hajr sa prijateljima na Facebook-u¸Allah vam dao svako dobro.

Za muzejposlanika.com: Eldar Tutnić

6 thoughts on “8 slika unutrašnjosti Ka’be

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *