VIJESTI.ba | U Zenici otvorena postavka o životu poslanika Muhammeda

Profesor Esmir vodi prvu grupu na otvorenju Izlozbe u Zenici
Podijeli sa ostalima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici i Muzej grada Zenica organizatori su danas otvorene izložbe o životu posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s., javlja Anadolu Agency (AA).
Izložba pod nazivom “Upoznaj Poslanika, s.a.v.s.” otvorena je od danas u Zenici, nakon što je svoju premijeru, nakon sličnih postavki u Mekki i Bahreinu, doživjela u Sarajevu u decembru.

Autor izložbe Esmir Halilović rekao je kako je izložba bila velika odgovornost.

“Ovu izložbu smo više od osam mjeseci radili ovdje u Zenici i drago nam je što je konačno možemo predstaviti našoj javnosti. Obilježava se 1444 godine od rođenja Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. i želimo to da predstavimo na jedan drugi način, vizuelnim sredstvima i nadam se da će ovaj izložba biti interesantna svim našim posjetiocima”, rekao je Halilović.

Autor ove izložbe, profesor Hadisa i Da’ve na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici je sve posjetioce proveo kroz čitavu izložbu objašnjavajući značaj svih postavljenih eksponata.

Dodao je kako je izložba bila velika odgovornost jer se ovakvo nešto pojavljuje prvi put na ovim prostorima, kao i da je potrebno pružiti informaciju više o životu Poslanika a.s. s obzirom na sva dešavanja u svijetu povezana s muslimanima, islamom te poslanikom Muhammedom a.s. Napomenuo je da je izložba namijenjena svima, za sve građane, bili muslimani ili nemuslimani, odnosno, svim ljudima koji žele da saznaju nešto više o životu Božijeg poslanika Muhammeda.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici hafiz Halil Mehtić rekao je kako je ovo jedinstven način obilježavanja rođendana poslanika Muhammeda.

“Muslimani širom svijeta rođenje poslanika Muhammeda a.s. obilježavaju na različite načine, a mi danas u Zenici na jedinstven način, po prvi put u praksi bosanskih muslimana, obilježavamo rođendan poslanika Muhammeda a.s. ovakvom izložbom. Zahvalan sam Esmiru Haliloviću što nam je na ovakav način prezentovao podatke iz života poslanika Muhammeda a.s.”, rekao je Mehtić.

Interesovanje za izložbu pokazao je veliki broj građana Zenice koji su posjetili prostorije Muzeja grada Zenice gdje je izložba postavljena, a svi posjetioci će moći pogledati izložbu do 9. januara 2016. godine.

(Vijesti.ba / AA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *