KLIX.ba | U Sarajevu otvorena izložba o poslaniku Muhammedu

rejs i esmir
Podijeli sa ostalima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Izložbom o poslaniku Muhammedu a. s. danas je u Brusa bezistanu u Sarajevu svečano otvorena 11. manifestacija “Selam, ja Resulallah” kojom je počelo obilježavanje mjeseca rođenja poslanika Muhammeda a. s.
Današnjem otvorenju izložbe autora doc. dr. Esmira Halilovića u Sarajevu prisustvovali su: reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, njegov zamjenik Husein ef. Smajić, sarajevski muftija Enes Ljevaković, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, direktor Muzeja Muamer Šehović, kao i brojne ličnosti iz javnog života grada Sarajeva.

Jedanaesta manifestacija “Selam, ja Resulallah” počela je podjelom 571 ruže, što simbolizira godinu rođenja Poslanika Muhammeda a. s. te izložbom koja je, prema Halilovićevim riječima, dala vizeulni uvid u život posljednjeg Allahovog poslanika.

Glavni imam Ferid ef. Dautović je istakao da je velika čast što je izložba prvi put na tlu Evrope predstavljena baš u Sarajevu.

“Sretni smo da manifestaciju otvaramo ovom izložbom koja se prvi put izlaže na području Evrope baš u BiH, to je naša čast. Ova manifestacija je plod našeg dugogodišnjeg rada, a i pomoći će nam da vidimo stvari koje neki od nas nisu vidjeli i upoznamo se o životu poslanika Muhammeda a. s.”, kazao je Dautović.

Slične postavke, prije Sarajeva, doživjele su uspjeh u Meki, Medini i Bahreinu.

Kavazović je u svom obraćanju kazao da mu predstavlja veliko zadovoljstvo što je Medžlis Islamske zajednice u Sarajevu pored mjeseca Ramazana odlučio obilježavati i mjesec rođenja poslanika Muhammeda a. s.

“Na ovaj dan možemo vidjeti tragove onoga što je ostalo od materijalnog naslijeđa Muhammeda a. s. Kao muslimani ispred sebe imamo dvije važne činjenice, a to je da je preko ovog roba poslan Kur’an u mjesecu Ramazanu. Za Sarajevo je to poseban mjesec i svi ga sa posebnom pažnjom očekujemo i s velikom čežnjom ga ispraćamo. Drago mi je da MIZ Sarajevo još jedan mjesec mevluda, rođendana Allahovog poslanika obilježava u Sarajevu, što je svojim građanima poklonio ovaj događaj”, kazao je Kavazović te se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos ovoj izložbi.

Autor izložbe Esmir Halilović je kazao kako izložba treba predstaviti pravi islam kakav je u svom izvornom obliku, a ne kako ga drugi predstavljaju.

“Izložba je nastala u proteklih osam mjeseci koliko se prikupljao potrebni materijal, a s njom smo htjeli predstaviti sunnet poslanika Muhammeda a. s. Ovo je odlična prilika u vrijeme islamofobije i napada na muslimane da predstavimo život poslanika Muhammeda a. s. i ko su ustvari muslimani”, izjavio je Halilović.

Izložba obuhvata 33 panoa na kojima su prikazani detalji životopisa poslanika Muhammeda a. s., makete Poslanikove kuće, džamije i cijele Medine te dokumentarne filmove na bosanskom jeziku.

Izložba će biti otvorena u Sarajevu u periodu od 11. do 26. decembra.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *