FAKTOR.ba | U Brusa bezistanu otvorena izložba “Upoznaj Poslanika s.a.v.s.”

Profesor Esmir Halilović objašnjava maketu Medine
Podijeli sa ostalima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Izložba pod nazivom “Upoznaj Poslanika s.a.v.s.”, autora dr. Esmira M. Halilovića, otvorena je danas u Brusa bezistanu u okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku “Selam, ya resulallah”.
Izložba sadrži replike temeljnih segmenata Poslanikova života, makete, karte, filmove, a prvi put se organizira u Evropi upravo u programu ove manifestacije.

Posjetitelji izložbe će u 14 dana moći da vide repliku kuće u kojoj je Muhammed a.s. živio 10 godina, u kojoj je i umro i u kojoj je sahranjen, Poslanikovu džamiju iz 7. godine po Hidžri, maketu kompletne konfiguracije grada Medine s ucrtanim prigradskim i gradskim zaseocima, dvije velike bitke – Bitka na Uhudu i Bitka na Hendeku označene su na maketi dimenzija 2,30 metara, kao i originalni panoi životopisa Poslanika a.s.

Bit će prikazano i sedam dokumentarnih filmova na bosanskom jeziku koji govore o segmentima djelovanja Poslanika a.s. kao što su gradnja džamije, a posebno zanimljiv je dokumentarni film “Smrt Muhammeda a.s. i njegov kabur” koji donosi puno novih informacija.

Cilj autora je da se u Sarajevu premijerno pokaže takav tip predstavljanja islama te rane historije islama, a u kontekstu mjeseca mevluda,te, kako je kazao Halilović, ovim je pokrenuta ta savremena ideja i način predstavljanja poslanika Muhammeda a.s. i ranog doba islama. Izložba će nakon Sarajeva obići i druge gradove – Zenicu, Tuzlu, Bihać i Mostar.
Izložbu je otvorio Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je zahvalio autoru koji je na vizualan način predočio životopis Božijeg poslanika Muhammeda, te zahvalio svima koji su radili na Projektu manifestacije „Selam, ja resulallah“, javlja Fena.

Kavazović je kazao da je za Sarajevo mjesec ramazan poseban i da se s posebnom pažnjom i ljubavlju dočekuje, svi u njemu svoj ibadet pojačaju i s velikom čežnjom ga ispraćaju, ali i da ovom manifestacijom u grad donose još jedan mjesec, mjesec mevluda, mjesec rođenja poslanika Muhammeda a.s.

– Uvijek je bila naša lijepa bosanska tradicija da mevludski mjesec ugostimo istim mirisom kao i šehri ramazan, dočekujemo ga u svim našim gradovima, našim čaršijama, selima i da se radujemo Allahovom poslaniku, jer znamo svi, kao muslimani prije svega, da je on naš jedini uzor – kazao je reis Kavazović.

Dobrodošlicu svima poželio je i direktor JU Muzej Sarajeva Muamer Šehović i glavni imam Medžlisa IZ-a Sarajevo dr. Ferid Dautović, koji je istakao te da se manifestacijom želi približiti sunnet Poslanika a.s., njegov način života koji nas obavezuje, kako bi zajedno aktivno učestvovali u promicanju njegovih univerzalnih vrijednosti svojim životom a onda i svojim govorom.

Večeras će manifestacija “Selam, ya resulallah” koju tradicionalno već 11. godinu organizuje Medžlis Islamske zajednice Sarajevo zvanično biti otvorena a svečanost će biti upriličena na platou ispred Baščaršijske džamije poslije jacija-namaza, u 18.30 sati.

(Faktor.ba/Foto: K. Softić)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *